Monday, 23 May 2011

How it all begin.....

Let me share dengan you all how it all start, actually i mula belajar baking2 nie since zaman sekolah menengah..i mean yang serius la...before this masa kecik2 suka tolong mama buat kek zebra...kan mama kan...hehe..

source:http://sue-hasue.blogspot.com/2010/02/kek-belang-harimau.html

Thanks to my baking teacher..alamak..lupa plak nama dier...tapi ur rocks la..tak sure dier masih organize kelas macam dulu2 ke x..imagine, at first der satu flyers tentang kelas belajar baking cakes and cookies...20 recipes for rm450...time2 sekolah, manalah nak ada duit banyak macam tu..mujurla mama saya sayang saya, dier fully support..



Hujung minggu je gie kelas ni...dak2 lain g kelas tuisyen..muahaha..elok abes je blaja, mama ajak g kedai ESH kat SS2, nak tau tak mula2 beli apa...tada....mixer KenWood...yahooo..bes giler...da jenuh pakai mixer tangan...alhamdulillah, mungkin rezeki mama murah kot...kiranya mama add on dengan oven Europa...perghh....giler la...syok plak biler da ada alat2 bantuan memasak yang canggih-manggih ni..

Source:http://www.johnlewis.com/230419555/Product.aspx



Ingat blaja baking, abes kelas ley tapau makan jer, rupanya kena praktis satu round untuk cikgu komen...hauahuahau...mana aci, aunty2 yg lebih experience sure la terrer...da kater pon otai..semangat jugaklah wat choc cake, fruit flan,sausage bun, cheesecake and etc..
Alhamdulillah, naseb le menjadi...yang kantoi cuma sausage bun...sebab tak tau cara nak idupkan yis kering...ceh,,,..berketul2 yis dalam doh..kantoi..

Lepas tu, biler da dewasa sikit, eceh...mama suruh register kelas kat bagus..masukla belajr fondant icing and royal icing..x bley blah la...lambat plak nak tgk hasil..banyak menguli and menggelek, pastu bukan sedap pon...beralih plak kepada kelas hiasan coklat..sannngat teruja...dapat belajar macam2 cara..yabedabeduuu..teknik2 sumer da tahu...hehe...last kelas yang saya join ialah kelas untuk buat bisnes, cara pengiraan kos and untung...



  Source:http://www.bagus.com.my/

2 comments: